Voice Dialoque

Herken je die innerlijke discussies, waarbij één kant in jezelf vindt dat je nu eindelijk klaar bent met dat klusje en pauze kan houden, en een andere kant in jezelf vindt dat er eigenlijk nog wat aan schort. Nog even doorgaan en dan is het perfect. Of je hoort dat stemmetje die vindt dat je allang had moeten stoppen want nu doe je iemand tekort die mogelijk op je zit te wachten, en laat je vervolgens schuldig voelen.

 

Met Voice Dialoque word je uitgenodigd om jezelf te zien als een verzameling ‘Ikken’.  Het is een methode die je begeleid bij het verkennen van je innerlijke drijfveren en motieven door aandacht te geven aan die innerlijke dialogen.

Het uiteindelijk doel is het inzicht vergroten in de verschillende ‘Ikken’ om zo effectiever en bewuster  keuzes te maken en jezelf te sturen. Hoe bewuster je je namelijk wordt van deze delen in jezelf, hoe sneller je gaat leren ‘doorzien’ dat een bepaald deel ‘weer’ op de voorgrond treed en waarom. In plaats van dat je deze ‘Ik’ het stuur over laat nemen, als in een automatische reactie, leer je ruimte geven aan de delen, ook wel subpersonen genoemd,  die je op dat moment wellicht beter van dienst zijn.  

 

In de Voice Dialogue gaat een begeleider letterlijk in gesprek met de verschillende innerlijke stemmen of subpersonen. De ‘Ikken’ die bij jouw hulpvraag betrokken zijn, komen één voor één aan het woord, allemaal op een eigen plek in de ruimte. Elke ‘Ik’ heeft zijn eigen stem, verlangens, angsten en een specifieke functie in je leven. Door deze dialoog kun je jouw innerlijke krachtenveld verkennen. Het is een avontuurlijke en niet-oordelende methode die diepgaande inzichten en blijvende resultaten oplevert.

 

 

 


Ik en mijn 'Ikken'

Een aantal ‘Ikken’ die veel mensen zullen herkennen, in zichzelf of anderen, zie je hieronder beschreven.

In welke 'Ik' herken je jezelf. Wat is typisch jij?

Welke 'Ik' zou je graag wat meer ruimte willen geven, die op dit moment wat meer op de achtergrond is?

 

De perfectionist gaat altijd tot het gaatje. Legt de lat hoog en rust niet totdat alle puntjes op de i staan. Hij heeft een ideaalbeeld hoe je eruit zou moeten zien en hoe je moet handelen, en wil dat je ten alle tijde aan dat ideaal voldoet. Het is hard werken voor de perfectionist.

 

De levensgenieter is een vrijbuiter en heeft lak aan conventies. Hij wil gewoon dat je een leuk leven leidt. Is gericht op plezier en bevrediging.

 

De pleaser zorgt ervoor dat je je altijd zo gedraagt dat iedereen je aardig vindt en dat niemand zich aan je ergert. Hij is een expert in het aanvoelen van wat andere mensen nodig hebben.


 

De autonome 'ik' is niet afhankelijk van de waardering van anderen. Deze subpersoon kan prima grenzen stellen en nee zeggen, zonder zich daarover schuldig te voelen. Hij houdt het zakelijk en realistisch. Vertoont assertief gedrag.

 

De pusher heeft als levenstaak je op te jutten, met een zweep in de ene hand en een to-do-lijst in de andere. Wil snelheid en succes, houdt niet van lummelen of ontspanning. Is niet realistisch wat tijd betreft.

 

De rust vertelt je op tijd rust te nemen. Hij zorgt ervoor dat je pas op de plaats kunt maken. Laat je lekker in bad liggen en op de bank zitten. Geniet van het strand. Maakt geen plannen.

 

De rationalist is rationeel. Hij houdt alles het liefst zakelijk en houdt van analyseren. Emoties zijn voor hem niet relevant, maar laat je nuchter kijken naar een bepaald probleem.

 

Het verantwoordelijke ouderfiguur is er altijd, liefhebbend en ondersteunend. Zorgt ervoor dat je je onvervangbaar en goed voelt. Wil graag de zorg van de ander overnemen en maakt hem daardoor afhankelijk.

 

Het innerlijk kind is van nature heel speels, spontaan, reageert intuïtief en is heel ontvankelijk. Maar heeft ook gevoeld dat het heel afhankelijk is van zijn omgeving en is gevoelig voor afwijzing. Dit deel in ons groeit nooit op en wordt nooit volwassen.

 

De innerlijke criticus, uiteindelijk, weet precies alle regeltjes van al de ‘Ikken’ en let erop dat je je daaraan houdt. Onmogelijk natuurlijk. Het is nooit goed genoeg. Hij laat je voortdurend weten wat je verkeerd doet, hoe je tekort bent geschoten, welke fouten je hebt gemaakt en hoe weinig er van je deugt.