Lig jij, als mentor, ’s nachts ook af en toe wakker van je klas? De sfeer is niet goed, verre van veilig. Kinderen die buitengesloten worden, stoere jongens met hun lompe gedrag, populaire meiden met hun sneaky opmerkingen.
Onbewust worden (kwetsbare) kinderen beschadigd. Al je energie en aandacht gaat naar het ‘brandjes blussen’, gesprekjes voeren, corrigeren van gedrag en afspraken maken. Je krijgt moeilijk grip op de klas; je loopt voor je gevoel achter de feiten aan.
Hoe zou het zijn als er eens met een andere blik, een systemische blik, naar jouw klas gekeken wordt?
Door middel van een opstelling in de klas kun je zichtbaar maken wat er, in de onderstroom, speelt in een groep. De bovenstroom is wat je feitelijk ziet aan gedrag, de onderstroom is wat je misschien wel voelt, waar-neemt, maar waar je nog geen woorden voor hebt of je vinger achter krijgt…
"Wist je dat je klasgenoot zich er buiten voelde staan?"
"Hé, de klas bestaat uit heel veel kleine groepjes!"
Daarnaast kun je als mentor(en), voorafgaand aan het traject en voor de eerste ontmoeting met de klas, een introductie workshop krijgen. Hierin worden je de basisprincipes aangereikt. Daarna volgen de klassenbezoeken.
Het kan helpend zijn om de groepsdynamiek en de onderlinge verhoudingen samen te onderzoeken. Bijvoorbeeld als je je als leerkracht of docent zorgen maakt betreft meidenvenijn, intimiderend apenrots gedrag of bijvoorbeeld onrust in de klas. Kinderen en jongeren kunnen, vanuit een systemisch perspectief, vaak prima zien wat er opvalt aan hun gekozen plek en die van hun klasgenoten. Dit kan mogelijk inzichten en een impuls geven het anders te gaan doen.
Wanneer je verlangt naar een goede sfeer, iets wilt doen aan de spanning tussen groepjes in de klas of een veilig leerklimaat wilt creëren voor iedereen, is het opstellen van je klas ook een zeer effectieve manier.
Door middel van een traject met groepsopstellingen kun je de sociale veiligheid bevorderen.
Met als resultaat een veiliger, sociaal klimaat. Er is ruimte om meer eenheid in je klas te creëren, zodat iedere leerling met een fijner gevoel naar school komt, meer zichzelf durft te zijn en zich gezien voelt. Je weet als geen ander dat dat ook weer een positief effect heeft op de leerresultaten.
Naast dat een opstelling actuele verstoringen bloot legt, werkt het ook preventief. En in klassen waar het al goed loopt, wordt de groepscohesie juist bekrachtigd.
Door een situatie vanuit systemisch perspectief te bekijken, krijg je meer zicht op wat er écht speelt in je klas. Je ervaart welke drie oerkrachten er werken in de onderstroom, zodat je beter begrijpt wat je al voelde maar waar je nog geen woorden voor had.
Als mentor ben jij onderdeel van de dynamiek, van het ‘systeem’.
En met het systeem bedoelen we hier jouw klas of jouw team. Wij begeleiden dit proces, zodat jij je eigen rol en aandeel kunt ervaren en in beeld krijgt.
Met een groepsopstelling met behulp van poppetjes krijg je deze dynamiek in je klas in beeld. Door de leerlingen (en jou) uit te nodigen om te vertellen wat ze waarnemen, voor zich op tafel zien, ontstaat er een gesprek, inzicht in hun eigen rol en meer begrip voor (het gedrag van) de ander.
Als er in de onderstroom wat ‘aangeraakt’ wordt, dan is dat blijvend. Met als gevolg een betere sfeer, een veiliger gevoel voor elke leerling!
Misschien komt er bij/in de opstelling wel iets bloot te liggen wat niet verwacht wordt of aan gedacht is. Dat kan heel confronterend zijn. Maar… daar ligt wel de oplossing. Daar kun je verder mee als mentor, docent of als schoolleiding. Als het onzichtbare zichtbaar wordt, verschuift er meteen wat in het geheel, in het systeem en dus ook in de lastige klassen.
Voorafgaand het eerste bezoek ontvangt de mentor een vragenlijst met betrekking tot de hulpvraag en de beginsituatie.
Het traject bestaat uit drie bezoeken van 1.5 uur. Tussen deze bezoeken liggen 4-6 weken. Data en tijden in overleg.
De bezoeken bestaan uit groepsopstellingen en evt. andere interventies.
In de week voor de tweede en voor de laatste ontmoeting ontvangt de mentor enkele schriftelijke vragen m.b.t. de situatie op dat moment.
Na afloop van elk bezoek volgt een (kort) nagesprek/evaluatie. Tevens stuur ik na het laatste bezoek een kort verslag op papier met nog enkele adviezen.
De mentor, docent maakt deel uit van de klas, dus is aanwezig en neemt deel aan de opstelling.
Ik raad je aan om voorafgaand het traject, voor de eerste ontmoeting met je klas een introductie workshop van ongeveer 2 uur voor de mentoren te volgen.
Het is ook mogelijk een terugkomdag voor de mentoren te plannen.
Voor een groepsopstelling wordt een offerte op maat gemaakt. Wil je een afspraak maken of eerst meer informatie, neem dan contact op. Graag hoor ik of ik iets kan betekenen voor jullie.
Nieuwsgierig geworden?
Neem gerust contact op om te bekijken wat ik voor jouw klas(sen) kan betekenen.
Bron: Gedoeindeklas.nl
info@margreetverrijcoaching.nl
Rondostraat 1, 3223 PB, Hellevoetsluis, Tel: 06-24902270 KvK 68704348 BTW id NL001429782B55 Rek.nr. NL24 RABO 0138 1744 64